Voksende sagsbunker: Status på politiets nye våbenregister

Der er i øjeblikket store udfordringer med at få politiets nye våbenregister til at fungere optimalt, og derfor vokser sagsbunkerne hos PAC. Politiets forventning er, at det nye våbenregister kommer i fuld drift 1. juli 2022.

Politiets forventning er, at det nye våbenregister kommer i fuld drift 1. juli 2022. Foto: Jens Hasse

Kære skytter, formænd og skytteforeninger

Læs også: Sagsbehandlingstiden på våbenområdet er i øjeblikket markant forlænget

Her følger en status fra SKV på implementeringen af politiets nye våbenregister.

Der er i øjeblikket store udfordringer med at få det nye våbenregister til at fungere optimalt, og resultatet er, at sagsbunkerne hos PAC vokser, så skytter, jægere og våbenhandlere ikke kan få deres sager behandlet.

Der er desværre – som ved implementeringen af andre nye it-systemer – en række kritiske fejl og mangler, som skal udbedres i det nye system. Det fortalte politidirektør i Midt- og Vestjyllands Politi, Helle Kyndigsen, på et møde mandag aften, hvor de relevante organisationer - DGI, Dansk Skytteunion, Danmarks Jægerforbund, Danmarks Våbenhandlerforening og Våbenhistorisk Selskab - deltog.

Politiet forsøger at holde ”våben-Danmark” orienteret via dette link: https://politi.dk/vaaben/driftsstatus

Politidirektør Helle Kyndigsen fortalte på mødet, at hun er ked af situationen, men hun var ærlig og sagde, at hun håbede, at politiets nye våbenregister kunne blive overleveret i fuld drift fra leverandøren den 1. juli 2022.

SKV håber, at det holder stik, men forventer også, at PAC finder en midlertidig løsning, så skytterne, jægerne og våbenhandlerne kan få deres sager behandlet inden da. Det er vi i dialog med politidirektøren, PAC's ledelse og Rigspolitiet omkring. De kunne desværre ikke på mødet svare på diverse spørgsmål, men har lovet at give en tilbagemelding fredag eftermiddag. Da håber vi at få svar på vores spørgsmål, eller i det mindste en ny tidsfrist for hvornår de forventer at kunne svare.

Vi afventer bl.a. svar på følgende spørgsmål:

  • Hvor mange våbentilladelser har PAC udstedt, og hvor mange afventer behandling inden for de forskellige tilladelsestyper?
  • Hvilken sagsbehandlingstid er der aktuelt på de forskellige typer af våbentilladelser?
  • Hvordan prioriterer PAC i sagsbehandlingen?
  • Hvilke overvejelser har PAC i forhold til at behandle ansøgninger på anden måde indtil det nye våbenregister fungerer, så forhandlere, jægere, skytter og foreninger får tilladelser og påtegninger i denne periode, selvom det må betyde, at PAC må foretage registreringer ved brug af andre systemer indtil det nye våbenregister er i drift?
  • Hvornår forventer politiet en normal drift?
  • Er der mulighed for dispensation til bære- og anvendetilladelser til våben på udløbne tilladelser?
  • Hvordan hænger kravet om registrering af våbendele på våben indført eller købt efter 14. september 2018 sammen med gennemførelsesdirektivet?
  • Kan politiet levere oversættelse af forhandlertilladelser med henblik på at lette forhandlernes samarbejde med udenlandske myndigheder og handelspartnere?

Formanden i DGI Skydnings landsudvalg, Lars Høgh, var i sidste uge til møde hos Justitsministeriet omkring problemerne. Alle organisationer står sammen, og gør alt hvad de kan for at lægge pres på, så sagsbunken, der p.t. ligger hos PAC, bliver behandlet hurtigst mulig.

Lars Høgh udtaler i den forbindelse:

"Hvis du møder op i en fodboldklub og beder om at blive medlem, fordi du gerne vil i gang med at sparke til en bold, ville du nok blive noget overrasket, hvis du fik denne besked; 'velkommen til - du må sparke 5 gange til bolden, og så skal du forvente, at der går 2-3 måneder, inden du må sparke bold igen.'

Sådan er det nu i skytteforeningerne landet over – og det forhindrer foreningslivet i at få nye medlemmer. Årsagen er de utroligt lange sagsbehandlingstider hos PAC. Det må og skal der gøres noget ved, det er muligt, man står på randen af nok en offentlig IT-skandale, men så må man for min skyld gribe til kinabøger.

I 2017 lovede den daværende justitsminister  at implementeringen af bandepakke 3 ikke ville forhindre afgangen til foreningslivet og give unødigt administrativt bøvl – det er ikke den virkelighed vi oplever i foreningslivet. Vi mister medlemmer og underligt er det da, at en børnetest og udskrift af en straffeattest kan man som borger få på få timer, men vandelsgodkendelse – ja det tager 3 måneder!"

På nuværende tidspunkt kan SKV desværre ikke fortælle, hvad ekspeditionstiden er. Vi er klar over, at der intet nyt er i denne ”nyhed”, men I skal vide, at der arbejdes på sagen.

Med venlig hilsen

SKV