Gymnasterne
Vi præsenterer DGI Verdensholdet 2025-2026.
Vi præsenterer DGI Verdensholdet 2025-2026.
Oplev gymnasterne, når de går på gulvet til Take Off-turnéen med opvisningen af CORE, inden de rejser ud i verden.
Den usammenlignelige følelse af indmarch
Mange gode minder for Anna-Line i gymnastikken kredser sig om forårsopvisninger. Særligt traditionen med indmarchsangen til den lokale forårsopvisning i Skærbæk står stærkt.
“Alle hold stod klar, fanerne blev løftet, og så blæste musikken ud af højtalerne, mens publikum klappede højt, og alle gymnasterne kom ind på gulvet. Hele dagen tonsede jeg rundt for at nå at komme på gulvet med alle de forskellige hold jeg skulle,” fortæller Anna-Line.
For at holde kroppen sund og stærk kombinerer Anna-Line gymnastikken med styrketræning, løb og cykling i naturen. Hun elsker at bade i havet – året rundt – og nyder rolige morgener, der både byder på motion, god morgenmad og måske lidt sødt til ganen. Bevægelse er en fast del af hverdagen, og hun elsker fornemmelsen af ømme muskler efter en god træning.
Anna-Line bliver kort fortalt glad i låget, når hun laver gymnastik - og særligt i idrættens unikke fællesskab.
“Jeg er en smilende person, som ser lyst og positivt på verden. Derfor er det også de følelser, som jeg bedst kan lide at udtrykke, når jeg laver gymnastik. Ynde, lethed, glæde og overskud er nogle af de ord og udtryk, som jeg bedst kan finde frem i mit bevægelsesprog," forklarer Anna-Line.
For Anna-Line skal gymnastik være sjovt, og hun fokuserer på sine styrker frem for sine svagheder og ser feedback som en mulighed for at udvikle sig. På samme måde som når hun tager en mental pause og freestyler med strikkepindene i hænderne, så er perfektion heller ikke målet i gymnastikken – det er personligt udtryk og lysten til at udforske nye bevægelser, der driver hende fremad. Derfor undgår hun sammenligning med andre og tror på sine egne evner, hvilke hun glæder sig til at udvikle og blive klogere på hos DGI Verdensholdet.
Fakta om Anna-Line:
Anna-Line Birkelund Stamp er 28 år, kommer fra Sønderjylland og studerer til lærer i Aarhus. Hun repræsenterer DGI Sønderjylland og har været aktiv gymnast i Skærbæk Gymnastikforening, ASG, AGF Gymnastik, DGI Østjyllands REPhold, Højbjerg Gymnastikforening og DGI Sønderjylland - også som instruktør på diverse landsdelshold. Hun har desuden været gymnast på Ollerups Elitehold gennem tre sæsoner.
Pludselig stod hun på den store scene
Caroline husker nervøsiteten, som den spændte gymnast oplevede, før hendes første store opvisning.
“Det står specielt klart, dengang jeg skulle på med Holstebro REPhold for første gang. Det var til OD-dag, og hele hallen rungede af folk, der klappede og heppede på os. Aldrig har jeg været så nervøs for at gå på et opvisningsgulv - nu med det hold, som jeg havde set enormt meget op til, og som man vidste, at folk havde forventninger til,” fortæller Caroline.
Caroline har opbygget nogle faste vaner, når hun skal være aktiv. Hun sørger altid for en grundig opvarmning, så kroppen er forberedt og risikoen for skader bliver mindre. Efterfølgende får de ømme muskler en omgang udstrækning, en god nattesøvn til at restituere, og til tider får hun også charmeret sig ind på lidt massage.
Caroline ser gymnastikken som et fristed, hvor hun gennem fx fordybelse i små detaljer kan udtrykke sin glæde og passion.
“Jeg får en helt unik følelse af frihed, når jeg laver gymnastik, hvilket blandt andet kan lette trykket fra en lang dag. Man får lov til at glemme alt, der foregår omkring én og bare fokusere på at gøre sig umage i at bevæge kroppen og indleve sig i det, som man elsker allermest,” fortæller Caroline.
Gymnastikken har lært Caroline, at fejl er en del af at udvikle sig. Samtidig har hun erfaret, at tankerne ikke skal begrænse kroppen.
“Kroppen er meget stærkere end stemmen i hovedet og er i stand til så meget mere, end man først tror. Derfor skal man forsøge at se bort fra tankerne og bare leve sig 100 procent ind i nuet og ikke bekymre sig om det næste, der skal ske,” fortæller Caroline.
Til at nulstille tankerne bruger Caroline gåture, musik, hækle og at lave huslige pligter - og hun håber, at hendes tid hos DGI Verdensholdet giver fornyet forståelse for verden og hende selv.
Fakta om Caroline:
Caroline Høg Krogsgaard er 20 år, kommer fra Skive og går på Gymnastikhøjskolen i Ollerup. Hun repræsenterer DGI Vestjylland og har været aktiv gymnast i Skive Gymnastikforening, Viborg Gymnastikforening, Gjellerup Sdr., DGI Vestjylland (Rep & MiniREP), DGI Midtjylland (Juniorhold) samt turist hos Holstebro REPhold og GS Dans.
At føle sig som den sejeste på gulvet
I en ung alder fik Caroline øjnene op for det store selvtillidsboost, som gymnastikken kan give børn i foreningslivet.
“Som 7-10-årig gik jeg på et lille breddegymnastikhold. Da vi havde en serie til sangen 'We Are the Champions' og glimmer på dragterne, var det svært ikke at føle sig ret sej. Set i bakspejlet var vi nok som de fleste andre hold. Uanset hvad var det totalt fedt og fik sået et frø i mig i forhold til at drømme stort,” fortæller Caroline.
Caroline holder sin krop i form gennem styrketræning og en aktiv hverdag, hvor trapperne er førsteprioritet over elevatoren for at få presset lidt ekstra motion ind. Derudover står skabet fyldt med en stor mængde af vitaminpiller og kosttilskud - en mængde, som hun mener, der til tider forbløffer folk.
Når Caroline dyrker gymnastik, fyldes krop og sind med glæde og god energi, der i kombination ofte giver sved på panden.
“Jeg udtrykker nok mest den styrkemæssige ende af spektret i gymnastikken. Det er fedt at føle sig udmattet, efter man har brugt hver muskel i sin krop i en fysisk krævende serie. Alsidigheden og skiftet i forskellige følelsesmæssige udtryk er også meget spændende at arbejde med,” forklarer Caroline.
Omend man taler om Caroline som ingeniørstuderende eller gymnast, vil hårdt arbejde være temaet. Uanset om målet går i opfyldelse eller ej, ser hun det som en sejr at være tilfreds med at have gjort sig umage.
På studiet får hun hjernen stimuleret af regnestykker og innovation, hvilket det næste års tid bliver skiftet ud med inspiration af medgymnaster og forskellige folkefærds kulturer.
“Hvem ved, om de har regnet livet ud derude?,” afslutter Caroline.
Fakta om Caroline:
Caroline Højly Hansen er 25 år, repræsenterer DGI Fyn og læser til Ingeniør i Proces og Innovation på DTU. Hun har været aktiv i GS Gudme, Svendborg Gymnastikforening, Bolbrogymnasterne, Lilleholdet, Fyns REPhold, Aarhus REPhold, Højbjerg Elite og ASG Dans. Nu står den på Storkøbenhavns REPhold og Ollerup Dance Projects.
Fællesskab i foreningens ånd
Clara voksede op i en lokalforening, hvor det frivillige fællesskab var en hjørnesten, mens forældrenes frivillige engagement var et stærkt forbillede.
“Da vi skulle afholde jysk mesterskab på hjemmebane, var alle forældre og gymnaster i sving med at lægge konkurrencegulvet, pynte op, bage kage til cafeteriet og stille lydanlæg og stole op. Det var en stor oplevelse at være en del af som lille juniorgymnast, og vi gjorde det til et hyggeligt fællesprojekt i foreningen,” fortæller Clara.
Clara elsker at bevæge sig på mange forskellige måder. Hun nyder at give sig fuldt ud til en crossfit-time, hvor hun virkelig kan udfordre sine grænser, mens hun også finder stor glæde i at være ude i naturen og få frisk luft. Når kroppen skal have ro og tryghed, finder hun det i selskab med gode mennesker.
Når Clara træder i gymnastiktøjet, bliver studie, arbejde og pligter sat på pause. Hun kan fordybe sig i bevægelsen og lade tankerne slippe taget. I det øjeblik kan hun udtrykke alt.
“Noget af det allerfedeste ved gymnastik er, at det spænder så bredt. Man kan smadre igennem og få afløb for sine frustrationer, eller man kan lege med bittesmå detaljer og blive opmærksom på nye veje at udforske,” fortæller Clara.
For Clara har det været afgørende at forstå, at hun dyrker gymnastik for at have det godt og for sin egen skyld – ikke for nogen andre. At presse sig selv er en vigtig del af udviklingen, men det skal altid give mere energi, end det tager på den lange bane.
Kreative projekter som hendes nye hobby med at dreje keramik, hvor den sjove proces betyder mere end de uperfekte resultater, stimulerer sindet. Hos DGI Verdensholdet glæder hun sig til at stå i mindst lige så uvante og udfordrende situationer, hvor kreativ tænkning og samarbejde bliver nøglen til at finde løsninger.
Fakta om Clara:
Clara Kinket Ellingsgaard er 25 år, kommer fra Esbjerg, bor i Odense og studerer medicin. Hun repræsenterer DGI Sydvest og har været gymnast i Hjerting IF, Viborg Elitehold, Ollerups Elitehold, DGI Fyns REPhold, DGI Midtjylland, Hammerum REPhold og DGI Sydvest REPhold. Nu går hun til gymnastik og dans i SG og på Ollerups Elitehold.
Familien med i foreningen
Med gymnastikken som en fast del af hverdagen og med et hav af minder derfra gennem årene står et af Frejas tidligste stunder stadig stærkt.
“Familiegymnastik var altid ugens højdepunkt. Det var altid rigtig hyggeligt og sjovt, særligt fordi det var sammen med hele min familie,” fortæller Freja.
Freja elsker at starte dagen med bevægelse, ligegyldigt om det er strækøvelser, løbeture eller styrketræning. Det giver hende en god energi, der varer helt til sengetid. Derudover er der særligt ét sted, hvor Frejas krop finder sig tilpas: Bernstorffsminde Efterskole. Hun har selv været elev der og har siden haft flere roller på skolen både som gymnast, timelærer og instruktør for Bernsholdet.
Flere forskellige følelser går gennem Freja, når hun bevæger sig på gulvet. Det brede spænd af følelser er med til at få det bedste frem i hende.
“Når jeg dyrker gymnastik, føler jeg altid en god blanding af glæde, nydelse og nærvær til min egen krop – men i den grad også nærvær til de mennesker, som man dyrker det sammen med. Gennem gymnastikken kan jeg også godt lide at udtrykke en følelse af kraft og målrettethed, hvor man skal have ild i øjnene,” fortæller Freja.
Når gymnastikken fylder meget for Freja, tyr hun ofte til en tur ud i naturen med en god podcast eller musik i ørerne for at give sindet ro. Derudover har Freja længe suppleret gymnastikken med dans, hvorfra hun har taget mange redskaber med sig for at blive stærkere mentalt. Heraf har hun blandt andet lært, at man bliver stærkere af sine nederlag, da de er en del af udviklingen.
Personlig udvikling er også på listen over forventninger til hendes tid på DGI Verdensholdet, hvor hun kan lære sig selv og sine grænser endnu bedre at kende – både personligt og i samspillet med den gruppe mennesker, hun får lov til at dele oplevelsen med.
Fakta om Freja:
Freja Steen Christensen er 25 år, bor på Fyn og arbejder på Bernstorffsminde Efterskole. Hun repræsenterer DGI Fyn, har gået på Fyns REPhold og har brugt størstedelen af sin gymnastikkarriere i SG, hvor hun stadig er aktiv.
Første opvisning efter pandemiens tilbagegang
Ida var en af de mange efterskoleelever, der under nedlukningen grundet Covid-19 måtte se deres opvisninger blive aflyst. Et positivt minde udspringer alligevel derfra.
“Da vi kom tilbage fra nedlukningen, fik vi lov til at vise vores opvisning en sidste gang for vores forældre. Det var en vild følelse at få lov at gøre det en sidste gang, efter vi havde været hjemsendt i 2,5 måned. Der mærkede jeg virkelig følelsen af, hvad gymnastik kan gøre, og hvor stort et fællesskab der følger med,” fortæller Ida.
Ida sørger for at komme ned i fitnesscentret for at styrke kroppen. Derudover værdsætter hun en god nats søvn, som giver hende energi og får hende til at være den bedste version af sig selv i både gymnastik og hverdagen. Ifølge hende selv er hun sjovest at være sammen med, når hun er veludhvilet.
Følelsen af glæde og fællesskab strømmer gennem kroppen på Ida og stråler ud af hende, når fødderne rammer opvisningsgulvet.
“At lave gymnastik får mig til at glemme alt andet end netop det, som jeg er i gang med. Det giver mig også en følelse af fællesskab, fordi man deler samme interesse og glæde med de mennesker, som man laver det sammen med. Desuden går der et kæmpe sus igennem min krop, når jeg skal til at gå på gulvet og lave opvisning,” fortæller Ida.
Et højskoleophold lærte Ida, at hun dyrker gymnastik for hendes egen skyld, og at det er helt okay at eksperimentere og acceptere de uundgåelige fejl, der følger. Følelsen i kroppen udkonkurrerer perfektion.
Når Ida skal stimulere hjernen uden for gymnastikken, kommer kreativitet og bagning ind i billedet. Det er uvist, om bagning kommer på tapetet hos DGI Verdensholdet, men hun glæder sig i hvert fald til at blive inspireret i mødet med andre kulturer og at blive klogere på gymnastikken rundt omkring i verden.
Fakta om Ida:
Ida Hyldgaard Jespersen er 21 år gammel, kommer fra Herning og bor i Staby, hvor hun arbejder som efterskolelærer. Hun repræsenterer DGI Midtjylland og har tidligere været en del af Gjellerup Sdr. Elitepiger, Vesterholdet og Hammerum REPhold, og hun er aktiv på Ollerups Elitehold.
Den gode velkomst i gymnastikken
I en ung alder måtte Jens skifte gymnastikhold i sin jagt på at blive en endnu bedre gymnast. Den oplevelse har stadig sin effekt i dag.
“Som 10-årig kom jeg på et hold, hvor jeg ikke kendte nogen. Her mødte jeg nogle nye drenge, som også brændte for gymnastikken. De var opsøgende allerede fra første træning, og jeg husker følelsen af at passe perfekt ind i det nye fællesskab. Drengene endte med at blive mine bedste venner dengang, og jeg har stadig kontakt med dem i dag,” fortæller Jens.
For Jens er bevægelse en naturlig del af livet. Selvom klokken passerer midnat, skal nogle gymnastiske øvelser presses ind inden sengetid. Han lytter dog altid til sin krop og passer på sig selv ved at styrketræne. For at holde til sin aktive livsstil sørger Jens for at spise sundt og varieret, men han erkender, at chokolade også har en plads i hjertet.
Jens er ikke blot en del af gymnastikken. Gymnastikken er en del af Jens. Det er tydeligt, når han omtaler de følelser, som han lægger i det.
“Jeg elsker at lave gymnastik og bliver stolt af mig selv, når jeg gør det. Når jeg står ude på gulvet og bevæger mig, får jeg en dyb følelse af frihed. Jeg får en følelse af at have fundet mit rette element og at være god til noget. Særligt kan jeg godt lide at udtrykke kærlighed og glæde. Der er ikke noget bedre end en slutserie med gang i, der stråler af godt humør," fortæller Jens.
For Jens bliver gymnastikken i sig selv et mentalt redskab. Et specifikt mentalt redskab for ham er at lukke øjnene og forestille sig springet eller serien. Det hjælper ham med at være mere fokuseret. Hvis noget ikke lykkes i første omgang, hopper han altid bare op på hesten igen.
Fordybelse i lige fra tegning til celledeling stimulerer Jens, når tankerne skal væk fra gymnastikken. Ved at fordybe sig i oplevelserne på DGI Verdensholdet håber Jens, at han bliver en bedre træner, underviser, gymnast og ven.
Fakta om Jens:
Jens Noe-Nygaard er 21 år gammel, bor i Ferslev og går på Gymnastikhøjskolen Ollerup. Han repræsenterer DGI Nordsjælland og har tidligere været en del af Jægerspris Gymnastik Forening, DGI Storkøbenhavns REPhold, Fællesholdet (nu DGI Midt- og Vestsjællands REPhold), Brøndby Strands Gymnastikforening, Stevns Elite, Juniordrengelandsholdet, Greve TeamGym og Roskilde TeamGym.
Når den store scene bliver til leg
Jens-Ole har store oplevelser med gymnastikken bag sig, hvor blandt andre én står virkelig klart.
“Et stærkt minde for mig er Landstævne i Svendborg, hvor vi på havnen opviste med Sønderjyllands REPhold i silende regnvejr. Der var vand overalt, og det gjorde, at vi blev nødt til at skifte banen ud med en glidetur på maven over gulvet,” fortæller Jens-Ole.
For Jens-Ole handler det om at holde kroppen sund og skadesfri, hvilket han ser varieret træning som svaret på. Derfor bliver det tit til små løbeture rundt i naturen, cykelture i en cykelklub og tung styrketræning i fitnesscentret. Samtidig er det blandt venner, familie, og medgymnaster, at hans krop føler sig hjemme.
Jens-Ole er en stolt sønderjyde, der har fundet en plads i gymnastikken, hvor han kan mærke nogle helt unikke følelser.
“Når jeg er på gulvet, føler jeg en speciel energi og glæde. Nervøsiteten kan godt være tilstede, men det er en god nervøsitet, der gør, at man får lyst til at vise, hvad man dur til. Jeg mærker simpelthen stoltheden flyde i kroppen, når jeg går på gulvet foran en masse publikummer, der har ventet på at se mig opvise," fortæller Jens-Ole.
Jens-Ole er en fysisk stærk gymnast, der efter en nakkeskade har sat de mentale redskaber i fokus. Inden hvert spring sporer han sig for eksempel ind på, hvilke fokuspunkter han skal tænke over i det specifikke spring. Derudover kommer krop og sind også i symbiose, når han aflaster begge dele i saunaen.
På DGI Verdensholdet glæder Jens-Ole sig til at udvikle sig inden for spring og rytme gennem inspiration fra andre kulturer.
“Jeg ser mig selv være nysgerrig og prøve ting af. Det kunne jo være, at man ikke fik muligheden igen?,” afslutter Jens-Ole.
Fakta om Jens-Ole:
Jens-Ole Birkelund Stamp er 25 år, bor i Skærbæk og er tømrer. Han repræsenterer DGI Sønderjylland og har dyrket gymnastik i Skærbæk Gymnastikforening, på Ollerups Elitehold samt på diverse DGI-hold i Sønderjylland - heriblandt MiniMix Juniorhold, Aspiranthold og REPhold. Han er nu træner for Sønderjyllands REPhold.
Gymnastikken på tur
Selvom Jeppe er ung, har han masser af gymnastikoplevelser på CV’et. Én af dem fra scrapbogen er en tur til hovedstaden.
“Jeg husker tilbage til dengang, hvor vi med Sønderborg Egnens MiniMix tog til Tivoli i København for at lave opvisning på en stor scene. Opvisningen og busturen dertil og derfra var en superfed oplevelse, hvor man lærte sine tidligere holdkammerater rigtig godt at kende,” fortæller Jeppe.
Jeppe holder sin krop i god fysisk form ved at følge et skræddersyet træningsprogram, der er tilpasset hans behov og mål. Det hjælper ham med at holde sig stærk og skadesfri, hvilket han prioriterer, da hans krop føles mest tilpas i et baglæns spring ned ad en airtrack med rare og sjove mennesker omkring sig.
For Jeppe er gymnastik et frirum, hvori han kan slippe alt andet og se frem mod shows med festfyrværkeri.
“Jeg føler mig fri. Jeg kan bare møde op til træning og gøre mit bedste for at dygtiggøre mig selv. Det er også en vild følelse, når man står med en færdig opvisning, som man har øvet sig på hele efteråret, og det hele kulminerer ved første fremvisning. Alle træningstimerne er det værd, når alt lykkes, og man oplever glæden og rosen fra det," forklarer Jeppe.
Jeppe elsker at bruge sin hjerne på at nørde gymnastikken - både som underviser og gymnast. Når gymnastikken fylder for meget, følger Jeppe et råd fra hans mor: hvis bare man gør sit bedste, kan man ikke gøre mere.
I dag er rytmisk gymnastik endnu et greb, som Jeppe bruger til at holde sig stimuleret og motiveret. Sønderjyden ønsker tilmed, at han lyttede til sin tidligere træner, der prøvede at overtale den dengang 12-årige Jeppe om det fascinerende i rytmik. Derfor vil han bruge sin tid på DGI Verdensholdet til at dygtiggøre sig i det, mens han vil opleve verden gennem gymnastik og bevægelser samt videregive den læring derhjemme.
Fakta om Jeppe:
Jeppe Lumbye Mikkelsen er 19 år og bor i samt går på gymnasiet Silkeborg. Han repræsenterer DGI Sønderjylland og har trænet i Nordals Gymnastikforening, Sønderborg Egnens Minimix, Junior Ynglinge Syd, TeamGym Vidar, VBIF, Lilleholdet, Faceoff Young Guns og Silkeborg PD Tumbling. Han er også timelærer på Flemming Efterskole og er aktiv på Holstebro REPhold.
Fællesskabet i gymnastikken
For Joakim er det ikke et enkelt minde, der står klart for ham i gymnastikken. Derimod er det den følelse, der følger ham, hver gang han går på gulvet.
“Blanding af koncentration, spænding og den helt særlige energi, der kommer fra fællesskabet omkring en, står meget klart for mig. Når man glæder sig til at vise, hvad man har trænet så meget på sammen med mennesker med samme passion. Der handler det om mere end bare gymnastik,” fortæller Joakim.
For at holde kroppen stærk og stabil styrketræner Joakim 2-3 gange om ugen ved siden af gymnastikken. På den måde kan hans krop yde sit bedste til træning og på gulvet. Dertil sørger han for at få masser af vand ned samt at spise godt og varieret. Kombineret med genopladning derhjemme eller i venners lag er hans krop mest tilpas
Følelsesmæssige CORE: Frihed bliver til selvtillid
Man oplever både en letsindig og kraftfuld Joakim, når han som en fri fugl indtager gulvet og kan slippe sine begrænsninger.
“Det er som at tage en usynlig kappe på, der giver mig selvtillid og glæde. Det er en følelse af styrke, hvor jeg glemmer mine begrænsninger. Samtidig er jeg vild med to vidt forskellige aspekter af gymnastikken: letheden i kroppen og bevægelsesfriheden. På den ene side kan krop og sind give slip. På den anden side elsker jeg kraft og hurtige bevægelser,” fortæller Joakim.
En tur på golfbanen, fodbold på fjernsynet eller socialt samvær får Joakims tanker over på andet end gymnastikken. Tidligere kunne idrætten fylde en del, da han kunne lade sig slå ud af fejl.
I dag fokuserer Joakim på at grine af sine fejl og forstår læringen i, at fremskridt tager tid, mens mentalt fokus og selvtillid ofte handler om at turde at springe ud i det. Han håber, at hans tid på DGI Verdensholdet kan lære ham endnu mere om at håndtere svære situationer med ro og selvtillid.
Fakta om Joakim:
Joakim Uhre Mikkelsen er 20 år gammel, bor i Vojens og går på Gymnastikhøjskolen Ollerup. Han repræsenterer DGI Sønderjylland og har gået på Spring Dannelse VBIF, Ravnerock AUF, Flexholdet og Sønderjyllands REPhold. I dag går han på DGI Fyns REPhold og er turist på Sønderjyllands REPhold.
Den første inspiration i gymnastikken
Johannes indgang til gymnastikken har fundet sted i midtjyske gymnastikforeninger som BIF Gymnastik og Viborg MiniJunior. En særlig video sendte hende dybere ind i bevægelsens verden.
“Jeg husker tydeligt første gang, at jeg hørte om DGI Verdensholdet. Det var Hold 11, og i en periode så jeg deres opvisning næsten hver dag på YouTube. Det var første gang, at jeg virkelig følte mig inspireret af gymnastikken,” fortæller Johanne.
I en travl hverdag, hvor både træning og andre gøremål kan fylde meget, har Johanne lært vigtigheden af at lytte til sin krop. En hurtig måling giver svar på, om kroppen mangler hvile, et ekstra måltid eller at være social. Det tager hun med sig i gymnastikken, lige hvor kroppen føler sig godt tilpas: alene på gulvet i alle sammenhænge.
Når Johanne dyrker gymnastik, får hun en fornemmelse af tidløshed med rum til følelserne.
“Det er som om at tiden står stille, og at alle problemer forsvinder, fordi det bare handler om at være til stede. Det fede ved gymnastikken er også netop, at man kan udtrykke de følelser, som en koreografi giver en. Uanset hvad du har med dig den enkelte dag, kan du styrke den følelse eller fremkalde en anden følelse ved at lave gymnastik,” forklarer Johanne.
Johanne er en kreativ person, der kobler af ved at bage, male eller at gå lange ture i naturen. Derudover er midtjyden ikke bange for at spørge andre til råds i stedet for at bikse med ting inde i hovedet. Ved at følge råd fra rollemodeller, trænere, venner og udtagere tager hun nogle specifikke fokuspunkter ind og ser dem blomstre over tid. På DGI Verdensholdet glæder hun sig til at opleve, hvordan ting som showet også kan udvikle sig over tid, samt hvordan det er at stole på processen og leve i nuet.
Fakta om Johanne:
Johanne Gade Bovbjerg er 21 år gammel, kommer fra Bjerringbro og bor i Aarhus. Hun repræsenterer DGI Midtjylland, og hun har været aktiv i BIF Gymnastik, Viborg Mini Juniorhold, Viborg Juniorhold, Gjellerup Sdr. Elitepiger, Vesterholdet, Hammerum MiniRep, Hammerum REPhold, Holstebro REPhold. Hun går i dag på Højbjerg Elitepiger og Ollerups Elitehold.
Trænere er lokale helte i foreningerne
I et tilbageblik på sin gymnastikkarriere peger Kían særligt på ét område, der har givet ham gode minder hele vejen.
“Et tydeligt minde for mig har været de dygtige trænere, som jeg har haft gennem min tid i gymnastikken. Det gælder lige fra dengang, hvor jeg dyrkede drengegymnastik i Velling, gennem min tid på efterskole, til nu, hvor jeg dyrker tumbling i Silkeborg. Jeg kan sige det samme om alle de andre lokal- og egnshold, som jeg har gået på,” fortæller Kían .
Kían sørger for at være fysisk aktiv hver dag, hvor cykelturen til arbejde giver garanteret motion og frisk luft i hverdagen. Rent fysisk er han helt tosset med at tage tilbage til Vestjylland og lave gymnastik der. Uanset om der er tale om en opvisning eller blot en tur hjemme for at træne, er hans krop altid bedst tilpas der.
I springsalen eller på gulvet kan Kían udtrykke sin begejstring for gymnastikken og få den følelse blusset op i fællesskab med andre.
“Jeg elsker at sprede glæde gennem gymnastikken og være sammen i det fællesskab, som man har ude i hallen. For mig er gymnastikken et frirum til at komme væk fra hverdagen og lave noget fysisk sammen med en masse gode kammerater. Generelt kan jeg lide det at skabe en god stemning, udfordre og bakke hinanden op til træning, så vi sammen kan blive endnu bedre,” forklarer Kían .
Når tiden er til det, får Kían udfordret hjernen på en afslappende og kreativ måde gennem klaverspil. Størstedelen af tiden går dog med at lave delmål og deløvelser som en form for mentalt redskab, så han kan fokusere på dem til træning og se små fremskridt i stedet for at fokusere på slutresultatet.
På DGI Verdensholdet glæder han sig til at dygtiggøre sig ved at være nysgerrig på både gymnastikken og andres måder at bruge bevægelse.
Fakta om Kian:
Kían Hvistendahl Doyle er 23 år gammel, bor i Aarhus C og er pædagogmedhjælper. Han repræsenterer DGI Vestjylland og har tidligere trænet på Ringkøbing Skjern REPhold, Holstebro REPhold, Aarhus REPhold og lokalhold i bl.a. Stauning og Dejbjerg. Nu går han til tumbling i SPD, træner Lystrup SUPERLIGA og er en del af Ollerups Elitehold.
En ung knægt på tur til Lichtenstein
Kristoffer har dyrket gymnastik stort set hele sit liv. Ret tidligt fik han kendskab til det at rejse med gymnastikken, hvilket har givet ham blod på tanden.
“Da jeg var 11 år gammel og gik til gymnastik i Randers Gymnastiske Forening, var jeg for første gang på en gymnastikrejse til Lichtenstein. Det var første gang, hvor jeg fik en smagsprøve af opvisninger. Det var en ufattelig fed oplevelse, og den gav mig mod på mere opvisning og gymnastik i fremtiden,” fortæller Kristoffer.
Kristoffer er meget bevidst om, at det kræver en del mad at være en atletisk gymnast af hans højde og drøjde. Derfor gør han meget ud af at få nok mad ind i en hverdag, som udover gymnastikken også indeholder styrketræning. Når kroppen har styr på den del, føler den sig allerbedst tilpas sammen med kammeraterne enten på højskolen eller fra gymnastikken.
Når Kristoffer dyrker gymnastik, får han en følelse, som han ikke oplever andre steder.
“Som en stor og høj dreng kan jeg med gymnastikken pludselig føle mig let og elegant. Det gælder både, når man suser gennem luften, og når man kommer ned i benene i rytmiske sekvenser. Man bliver aldrig træt af følelsen af at flyve, når man hopper højt i trampolinen. Den glæde kan jeg godt lide at udtrykke i gymnastikken,” forklarer Kristoffer.
Det sociale liv er en god måde for Kristoffer at koble af fra en verden, der på mange måder fylder mentalt for ham. Han er meget målrettet og vedholdende, hvor han bruger sine tanker til at kæmpe og blive ved. På efterskolen supplerede han konkurrencegymnastik med opvisningsgymnastik. Der lærte han at kunne optræde foran andre uden at være nervøs, hvilket han har brugt lige siden. På DGI Verdensholdet håber han, at hans person og historie kan virke som rollemodel og inspirere til fællesskab i alle verdenshjørner.
Fakta om Kristoffer:
Kristoffer Holleufer Matz er 22 år, bor i Aarhus C og studerer Sundhedsteknologi. Han repræsenterer DGI Østjylland og har tidligere været på Aarhus REPhold, DGI Østjyllands REPhold samt i Randers Gymnastiske Forening. I dag går han på TeamGym Aarhus, Lystrup Superliga og på Ollerups Elitehold.
Fra lokalforening til Zanzibar
To stærke minder fra gymnastikken popper op hos Laura.
“Vi gav en opvisning, da jeg var 10 år gammel og gik på et mindre lokalforeningshold. Hele hallen rejste sig efter. Det var stort for lille mig, der var fyldt med håb og drømme,” fortæller Laura og fortsætter med et andet minde:
“Jeg var med Flexholdet på Zanzibar, hvor vi sammen lavede en workshop og en pop-up-opvisning på stranden til solnedgang. Flere nysgerrige lokale stoppede op for at kigge. Man kunne mærke deres begejstring, og hvordan vi sammen gav dem en oplevelse og viste dem noget, som de måske aldrig har set før,” tilføjer Laura.
Laura nyder cykelture mellem hjem, skole og arbejde - særligt i godt vejr. En anden måde for hende at få blodomløbet i kroppen i gang på er at vinterbade, der giver hende en skøn følelse og et adrenalinkick bagefter. Til sidst byder rutinen på et par stem til håndstand inden sengetid.
Et utal af følelser rammer Laura i hendes tidløse boble, når hun nørder gymnastik og viser hendes talent frem.
“Jeg udtrykker automatisk glæden ved bevægelse, når jeg giver den max gas og mærker, hvordan energien sitrer i hele kroppen, og jeg giver et smil ud til publikum i det spændingsfyldte lokale. Men det sker også, når jeg laver de mere sarte og lette bevægelser og virkelig kan skabe min egen lille boble og nyde bevægelserne gennem kroppen og blive helt revet med af de mere sårbare og rørende følelser,” fortæller Laura.
Én sætning går igen i Lauras hoved, når hun skal præstere: hvis du bare gør dit allerbedste, kan du ikke gøre mere - og det er godt nok. Det har styrket hende i troen på egne evner.
Når hjernen skal have en pause fra præstationerne, bliver det til fordybelse i hendes kreative hjørne, hvor hun strikker, hækler, tegner, maler og syr. Måske kommer hun til at sy imaginære duelighedsmærker på hendes rygsæk, som hun efter sin tid på DGI Verdensholdet håber på at have fyldt med nye erfaringer, åbenbaringer og et udvidet livsperspektiv.
Fakta om Laura:
Laura Lillelund Dyhre er 21 år, kommer fra Taulov og går på Gymnastikhøjskolen Ollerup. Hun repræsenterer DGI Fyn og har været aktiv i Taulov/Skærbæk Gymnastikforening, Bolbrogymnasterne og SG Elite. Hun går nu på DGI Fyns REPhold.
Når gymnaster samles fra hele riget
Laura husker tydeligt den første gang, at hun oplevede gymnastik på et større plan.
“Mit første store øjeblik i gymnastik var mit første Juniorstævne i Herning med DGI Brønderslev Landsdelsjuniorhold. Det var vildt at være så mange gymnaster samlet fra hele Danmark. Det var meget overvældende, stort og vanvittigt fedt at gå på gulvet. DGI Verdensholdets Hold 11 overraskede med en opvisning, og det var bare prikken over i’et,” fortæller Laura.
Som efterskolelærer har Laura en aktiv hverdag, men hun sørger alligevel for at prioritere bevægelse på andre måder. Afhængigt af energiniveauet bliver det til enten et smut i træningslokalet, dansesalen eller svømmehallen. Hun påstår, at hendes bedste vane er at få minimum 8 timers søvn og at droppe kaffen efter klokken 14. Kroppen får dog den største pause i familiens nærvær.
For Laura er gymnastik forbundet med ren glæde og tilstedeværelse, hvilket hun til enhver tid føler og udstråler på gulvet.
“Jeg bliver altid oprigtigt glad af at lave gymnastik. Jeg glemmer ofte tid og sted og nyder bare at kunne fordybe mig i bevægelse, være i nuet og grine med mine holdkammerater. Lige der kan allerbedst lide at udtrykke ren og skær gymnastikglæde, men jeg synes også, at det er sjovt at få lov at udtrykke lidt mere attitude eller at føle sig sej i en sekvens med hiphop," fortæller Laura.
Male, hækle, brætspil, sudoku - mange muligheder er i spil, når Laura skal holde gang i hjernecellerne. I salen handler det mentale om at vende modgang til en drivkraft, og hun er altid ambitiøs og har troen på sig selv. Det har givet hende trygheden i at fejle, turde at se fjollet ud og komme ud af sin komfortzone. Den tilgang regner hun også med at lære meget af, når hun vil opleve forskellige situationer, kulturer og uforudsigelige ting på DGI Verdensholdet.
Fakta om Laura:
Laura Gordon Lemvig er 22 år og bor i Agerskov, hvor hun er gymnastiklærer. Hun repræsenterer DGI Nordjylland og har tidligere gået til gymnastik i Hjallerup Gymnastikforening, Brønderslev- og Pandrup Gymnastikforening på diverse lokal- og DGI-hold, DGI Nordjyllands REPhold, Viborg Elitehold og Ollerup Dance Project. Nu er hun på DGI Sydøstjyllands REPhold og Ollerups Elitehold.
En helt særlig opvarmning
Allerede på MiniMix og Juniorhold stod den på opvisninger i weekenden for Liva, hvor en speciel opvisning skilte sig ud.
“Jeg husker tydeligt mit første år på Juniorholdet, hvor vi havde samlet nok stemmer ind til at opvarme for det daværende DGI Verdensholdet. De mange tilskuere, spændingen og vores gode opvisning i flotte dragter var en stor oplevelse, som mine veninder og jeg stadig kan minde hinanden om med et smil på læben,” fortæller Liva.
Med en hverdag fyldt med gymnastik får Liva bygget på sine muskler. Samtidig får hun klemt træninger samt gå- og løbeture ind med venner og familie. Det er også sammen med dem, at hendes krop føler sig mest tilpas - særligt i en gymnastiksal.
Liva bruger gymnastikken som en udtryksform, hvor hun kan smitte andre med glæde og være nysgerrig.
“Jeg kan bruge min krop til at udtrykke mig på forskellige måder, og jeg bliver rigtig glad, når jeg dyrker gymnastik. Når jeg træder ind på opvisningsgulvet er det med en boblende susen i maven og med et kæmpe smil på læben. Der findes ikke noget bedre end at fyre den af til en fed sang med en masse kraft, mens en fyldt hal klapper med i takt. Derudover nyder jeg at udtrykke min nysgerrighed for gymnastikkens mange bevægelseskvaliteter og udforske min krops bevægelsesmønstre,” forklarer Liva.
Sammenligninger fylder ikke hos Liva, mens fejl er blevet acceptable med tiden som led i at udvikle sig. Hun fokuserer i stedet på egne styrker og giver sig selv 100 procent i den situation, som hun står i frem for at tænke på fremtiden. Når tankerne slet ikke skal være på gymnastikken, stimulerer hun sin hjerne ved at strikke, læse, gense TV-serien Friends eller spille et slag kort.
Udover at forbedre sine færdigheder inden for kortspil håber Liva, at hun på DGI Verdensholdet kan få erfaring med omstillingsparathed, at tage ansvar og få indsigter i verden omkring sig.
Fakta om Liva:
Liva Frederikke Bech Jakobsen er 20 år, bor i Aabenraa og går på Gymnastikhøjskolen Ollerup. Hun repræsenterer DGI Sønderjylland og har været aktiv i AAIG, VGI, VBIF og Starup Idrætsforening. Nu er hun aktiv i DGI Sønderjylland REPhold, DGI Fyns REPhold og Vojens Øvede Piger.
Da gymnastikken fik førsteprioritet
Et tidligt minde fra Lui tager os tilbage til en konkurrence i TeamGym i Vejen Idrætscenter tilbage i 2009.
“Vi var helt nye, og mine forældre var trænere for holdet. Vi havde ingen ide om, hvad vi gik ind til, men det lykkedes os at gennemføre alt, og det blev fejret med is i cafeteriet. Vi tabte hele molevitten, men det var fuldstændig ligemeget. Der var højt humør, smil og sommerfugle i maven. Det var nok med til at afgøre, at det blev til gymnastik i stedet for fodbolden,” fortæller Lui.
Lui er aktiv med både padel, volley, styrketræning og andre aktiviteter ud over gymnastikken. Ofte dufter han af kanel, når han dyrker dem. I tasken er der nemlig altid en tube varmecreme til, når kroppen skal føle sig tilrette. Derudover bliver kroppen helt tryg, når den er hjemme hos forældrene.
Gymnastikken betyder meget for Lui, da han her kan give følelserne frit spil.
“Man kommer gennem hele følelsesregistret. Man kan være spændt, angst eller glad af bevægelsesglæde og samværet med andre gymnaster. Man kan også være trist over ikke at leve op til ens forventning. Euforien lige inden, imens og efter, man går på gulvet til en opvisning eller konkurrence, er også helt unik. Det bliver man afhængig af og får svært ved at slippe," fortæller Lui.
Lui har dyrket konkurrencegymnastik, siden han var barn, og har derfor lært at håndtere pressede situationer. Et mentalt redskab hertil er at sige “pyt”, lægge en eventuel fejl til side og fokusere på næste mål. Samtidig husker han sig selv på, at han dyrker gymnastik, fordi det er udfordrende og sjovt - ikke en pligt.
På samme måde som Lui elsker at bruge tankestrømme på at lære små tricks såsom at jonglere, vil han kaste sig ud i at lære en del mere om sig selv, verden og ikke mindst sine medgymnaster på DGI Verdensholdet.
Fakta om Lui:
Lui Slot-Tygesen er 26 år, bor i Aarhus og er timelærer på en efterskole. Han repræsenterer DGI Sønderjylland og har været aktiv i Starup - UIF, egnshold som Haderslev/Rødding Egnens MiniMix og Juniorhold, TeamGym Starup, Aarhus REPhold, Holstebro REPhold og DGI Sydøstjylland REPhold. Nu er han aktiv på Ollerups Elitehold.
Det hele startede på havetrampolinen
Mads laver ofte opvisninger foran hundredvis af mennesker den dag i dag, men kærligheden for gymnastikken blev skabt derhjemme i haven.
“En af mine tidligste minder med gymnastikken må være alle de timer, jeg har brugt på min havetrampolin, siden jeg var helt lille – især sammen med mine kammerater,” fortæller Mads.
For Mads er balancen mellem søvn og styrketræning alfa og omega for at kunne præstere. Han går meget op i at sove nok, da det gør ham til en bedre version af sig selv. På den måde kan han også præstere bedre i fitnesscentret, hvilket tilsammen gør ham bedre i springsalen, hvor hans krop hører fuldstændig hjemme.
Mads nyder at kunne vise sit hårde arbejde frem, mens han også selv lægger mærke til det i andres opvisninger.
“Jeg kan bedst lide at udtrykke perfektion og dedikation gennem gymnastikken. For mig er det de mange timer bag, som skinner igennem. Det er dem, der gør, at et spring kan se helt fejlfrit og nemt ud, hvilket giver en følelse af tilfredshed, som man ikke finder mange andre steder. Samtidig føler jeg en form for frihed. Uanset om det er spring eller rytme, er gymnastikken det eneste, som man kan tænke og fokusere på i det øjeblik. Det er en form for bobbel på den helt gode måde," forklarer Mads.
Et mentalt greb i Mads’ redskabskasse er bevidstheden om, at folk nok skal kunne se på konkurrence- eller opvisningsgulvet, at han har gjort sit bedste til træning og i optakten. Fokus på processen gavner slutresultatet. Mads har samtidig lært, at alles gymnastikrejser ikke er ens, og derfor skal man hvile i, at alting tager sin tid.
Når tiden ikke bruges på gymnastik, bruger han den på badeture eller med blikket begravet i en god bog i timevis. Nu skal hans tid bruges på DGI Verdensholdet, hvor han håber at lære at navigere gennem fysisk og mentalt pres.
Fakta om Mads:
Mads Lykke Hansen er 22 år, bor i Odense og er efterskolelærer på Skibelund Gymnastik- og Idrætsefterskole. Han repræsenterer DGI Fyn og har været aktiv gymnast i OGF, SPD og på Lilleholdet. Han går nu på Fyns REPhold og Ollerups Elitehold.
At se sig selv på forsiden
Som barn var Marie allerede at finde på gymnastikgulvet, hvor et stolt øjeblik fra den tid blev dokumenteret og foreviget.
“Mit tidligste minde med gymnastikken er, da jeg som lille kom på forsiden af TIF-magasinet efter forårsopvisningen i Tjørring Idrætsforening. På billedet stod jeg med min veninde i min flotteste yndlingsstilling. Den havde jeg øvet, øvet og øvet mig på,” fortæller Marie.
Marie har en fast tradition med selvforkælelse i form af vinterbadning og sauna hver fredag. Og efter en god træning? Intet slår et iskoldt glas kakao for Marie. Hvis hun er et sted, hvor hun enten selv kan finde et glas dertil og generelt servicere sig selv eller er sammen med gode mennesker, opstår en rar hjemfølelse.
Gymnastikken påvirker Marie med en holistisk følelse både under og efter, at hun har dyrket den.
“Gymnastik er terapeutisk for mig. Oftest efterlader jeg en træning med det perfekte mix af mindfulness og humørboost. Det gør mig bare glad helt ind til benet. Samtidig kan jeg godt lide at udtrykke velbehag gennem gymnastikken. Det giver måske ikke mening, men jeg nyder følelsen af, at bevægelserne bare flyder i kroppen," siger Marie.
Når Marie ikke træner eller underviser, elsker hun at stimulere hjernen med en god podcast eller at give den gas til carpool-karaoke med ABBA og gamle Disneysange. Hendes mentale styrke på gymnastikgulvet bygger til gengæld på en kombination af viljestyrke og et stærkt konkurrencegen. Hun bliver i træningslokalet, indtil hun lærer noget nyt.
Det samme gør sig gældende med Maries nye kærlighed til rytmik. Selvom spring fyldte mest for hende som lille, har hun noteret, at det aldrig er for sent at starte på noget nyt. Den indstilling tager hun med sig på DGI Verdensholdet, hvor hun håber, at bevægelser uden for hendes comfortzone ender ud med at blive en naturlig del af hendes bevægelsesmønster.
“Jeg glæder mig til at bevæge verden,” afslutter Marie.
Fakta om Marie:
Marie Mørup Pallishøj er 22 år, bor i Verdersø og er efterskolelærer på Vedersø Idrætsefterskole. Hun repræsenterer DGI Midtjylland og har gået på Vesterholdet, Holsterbro REPhold samt i Tjørring Idrætsforening, Kiæk Idrætsforening og Hammerum Herred Gymnastik. Hun er aktiv i Gjellerup Sdr. og på Hammerum Herred REPhold.
Et comeback af dimensioner
Mikkel har oplevet rigeligt af gode øjeblikke i sin gymnastikkarriere. Alligevel vil han pointere en ærgerlig oplevelse som et vigtigt minde.
“Et tidligt og efterfølgende godt minde kunne være, da jeg på efterskole rev begge ledbånd over i foden og fik at vide, at jeg ikke ville kunne lave gymnastik igen. Se, hvor jeg er nu. I momentet var det selvfølgelig et ærgerligt øjeblik, men vejen hertil har været sjov,” fortæller Mikkel.
For Mikkel er styrketræning et vigtigt redskab til at gøre ham til en stabil gymnast, når han springer ned ad gulvet eller skal i en yderposition i en rytmesekvens. Det hjælper ham også med at holde sig skadesfri, så han kan være der, hvor hans krop er mest tryg: i springcentret med buldrende musik og heppende medgymnaster eller folk på tribunerne.
Mikkel har et energikrævende arbejde som gulvlægger, men de lange og slidsomme arbejdsdage bliver erstattet med et boost i gymnastikken.
“Jeg bliver glad og fyldt med energi, når jeg dyrker gymnastik. Jeg kan være helt vildt træt, men når musikken spiller, vågner jeg helt op igen. Gennem gymnastikken kan jeg ret godt lide at udtrykke den stolthed og selvsikkerhed, som jeg får ved at dyrke den," forklarer Mikkel.
Mikkel føler sjældent et behov for at bruge hjernen på andre aktiviteter for at lægge gymnastikken til side. Han finder rigeligt med stimuli i den. Mikkel bruger nemlig ret meget tankekraft på at lære forskellig gymnastik, hvilket han ville ønske, at han var startet med i en yngre alder. Han er til gengæld kommet godt efter det, og det er noget, som han glæder sig til at gøre endnu mere af på DGI Verdensholdet.
“Jeg glæder mig til at udvikle mig ved at være nysgerrig og åben for alt nyt koreografi - og hvad vi ellers vil prøve,” afslutter Mikkel.
Fakta om Mikkel:
Mikkel Worsøe er 23 år, bor i Aalborg og arbejder som gulvlægger. Han repræsenterer DGI Nordjylland og har været aktiv på Nordjyllands REPhold, Viborgs Elitehold og Fyns REPhold. Nu er han aktiv på Viborgs Elitehold og i VRÅ Gymnastikforening.
En del af en ny gymnastikfamilie
For Mikkel står den gode velkomst i gymnastikmiljøet som noget mindeværdigt.
“Jeg husker tydeligt den første træning, som jeg havde, da jeg blev rykket op på Ollerups Elitehold. Alle de andre gymnaster var supergode til at tage imod mig og få puttet mig ind i deres fællesskab, således at jeg kunne blive en del af den lille form for familie, som jeg føler, at jeg har fået i klubben, ” fortæller Mikkel.
Mikkel skal bruge tre ting for at fungere optimalt i hverdagen. Først skal han spise en god morgenmad for at komme ordentlig i gang. Dernæst sørger han for at styrketræne for at holde sig i topform. Til sidst skal der god musik på anlægget, så han har underholdning til dagens gøremål. Når det er på plads, er hans krop ekstra meget på sin rette hylde, når den har en hal med redskaber og landingsmåtter til rådighed – uanset hvor i verden det måtte være.
Der er mange følelser i gymnastikken, som Mikkel oplever. Alligevel kan han ret kort og præcist skære det ned til få essentielle stykker.
“Jeg føler mig fri og uovervindelig, når jeg laver gymnastik. De følelser hjælper mig blandt andet med at udtrykke min yndlingsfølelse: glæde,” fortæller Mikkel.
Når han ikke træner, finder Mikkel glæde i små projekter, der stimulerer hans kreativitet og nysgerrighed. Særligt færdiggørelsen af dem gør ham godt. I gymnastikken er han også glad for at kaste sig over noget nyt, springe ud af sin comfortzone og til sidst føle, at han når i hus med det.
Mikkel har tilmed lært, at de vigtigste træninger ikke er dem med toppræstationer, men dem, hvor han giver sig selv 100 % – selv på dage med lav energi. Disse dage ser han frem til at opleve på DGI Verdensholdet, hvor han også glæder sig til at navigere i livet på farten, opleve verden på tæt hold og tage værdifulde perspektiver med sig hjem
Fakta om Mikkel:
Mikkel Pilgaard er 21 år, opvokset i Skjern og går på Gymnastikhøjskolen Ollerup. Han repræsenterer DGI Vestjylland og har været aktiv i Outrup GUB og på Ringkøbing Skjern REPhold. Han går nu på Holstebro REPhold, VGF Movement og Outrups Elitehold i Power Tumbling.
De første glimt fra gymnastikken
Moritz har haft fart på og dyrket gymnastik i store dele af sit. Selvom han har set alverdens haller og opvisningssteder i det danske land, er der stadig plads i hukommelsen til et meget tidligt minde.
“Jeg kan huske glimt fra min første opvisning i Vordingborg Hallen, og allerede dengang var jeg helt vild med den følelse, gymnastikken gav mig,” fortæller Mortiz.
Moritz har to faste styrketræningssessioner om ugen, der hjælper ham med at opretholde sin fysik og sørge for, at han er klar til de udfordringer, som gymnastikken giver ham. På den måde kan han holde til flere timer i træningshallen, hvor kroppen nyder at være - som den også gør det derhjemme med hans gode venner.
Gymnastikken giver Moritz en helt speciel følelse af at være en del af noget større, hvor alle har samme formål.
“Jeg bliver selvfølgelig altid glad og elsker følelsen af at være en del af et større fællesskab, hvor alle har samme vision. Jeg elsker også den adrenalin, som jeg får ved at skulle lave et nyt spring. Derudover kan jeg bedst lide at udtrykke glæde og stolthed ved opvisningen, som man viser frem, hvilket måske endda kan inspirere nogen til at ville det samme," fortæller Moritz.
I hverdagen værdsætter Moritz at hygge med en gåtur, minigolf eller god mad med sine kammerater, når gymnastikken skal på hold. Han sætter også pris på menneskerne omkring sig i gymnastikken, hvor han den seneste tid er blevet god til at bruge sine trænere mere. Det giver ham en mental ro at snakke om målsætninger og lægge planer med nogle, der har styr på det. Det gælder lige fra spring til rytme, hvor han virkelig gerne vil suge til sig omkring det rytmiske.
Sine nye instruktører og folk fra andre kulturer er også nogle, som Moritz ser frem til at lære fra, når han tager på sit livs rejse med DGI Verdensholdet.
Fakta om Moritz:
Moritz Due Nielsen er 21 år, bor i Odense og er vikar i en børnehave. Han repræsenterer DGI Fyn og har været gymnast i Vordingborg Gymnastik Forening, TeamGym Eskilstrup, GF Præstø Fjord, Roskilde TeamGym og på Lilleholdet. Nu er han aktiv i SG, på Fyns REPhold og Ollerups Elitehold.
Noget fast at se frem til
Sara har ret tidligt fået gymnastikken til at blive en normal sammenhængskraft i hendes liv.
“Lige siden jeg var helt lille, har onsdag og gymnastik altid hængt sammen. Hele ugen glædede jeg mig til onsdag, for der skulle jeg til juniorholdstræning. Der mærkede jeg for alvor fællesskabet. Det var noget helt særligt at lave gymnastik sammen med andre, der delte samme passion som mig. De store stævner såsom Juniorstævne var magiske oplevelser, som stadig står klart for mig den dag i dag,” fortæller Sara.
En massagebold er fast interiør i Saras taske. Hun bruger den dagligt til at massere kroppen i gang i hendes aktive hverdag som gymnastiklærer på Bøvling Idrætsefterskole, hvor der nogle gange også bliver tid til en social løbetur. Det er særligt i gymnastiksalen, at kroppen føler sig allerbedst tilpas, mens den også er glad og tryg derhjemme sammen med sine fem bofæller.
Der er ingen tvivl om, at Sara har reserveret en speciel plads i hjertet til gymnastikken og bevægelse, hvilket hun udtrykker på gulvet.
“For mig er gymnastiksalen et frirum, hvor jeg kan slå tankerne fra og bare bevæge mig. Bevægelse giver mig en følelse af glæde, ro og frihed i kroppen Jeg mærker energien, fællesskabet og en livsglæde, hver gang jeg bevæger mig," fortæller Sara.
Hjernen får både afslapning og aktivering, når Sara bruger hendes hænder med hæklenål eller strikkepinde. Som mentalt redskab bruger hun også sine hænder i overført betydning til at klappe af hende selv i gymnastikken. Troen på sig selv giver hende mod til at prøve igen og give den maksimalt gas, mens hun husker på sine styrker og vigtigheden i at fejle på vejen mod udvikling.
På DGI Verdensholdet håber hun, at hendes indre heppekor kommer i spil, når hun skal opdage flere nye sider af mig selv og blive bedre til at håndtere nye udfordringer i samspil med en større gruppe.
Fakta om Sara:
Sara Norman Tanderup er 22 år og bor i Holstebro. Hun repræsenterer DGI Vestjylland og har været aktiv i VGF98, Gjellerup Sdr. Elitepiger og Holstebroegnens Landsdelshold. Nu går hun på Holstebro REP.
Venskaber og små succeser
Fra barnsben har Simon nydt følelsen af at dele op- og nedture i gymnastikken med andre.
“Jeg husker mine første år i gymnastikken som fyldt med gode venskaber og små succeser. Det drejer sig om alt lige fra at lære et nyt spring og at tage til en konkurrence til at tage på en gymnastiktur sammen med nogle af ens bedste kammerater,” fortæller Simon.
For Simon er det afgørende at bevæge sig så på den ene eller anden måde. Både hans krop og hoved fungerer nemlig bedst, når der kommer en fysisk aktivitet på programmet. Det er der, hvor han ser sin krop være bedst i balance både indvendigt og udvendigt.
Simon finder stor følelsesmæssig tilfredshed i de små sportslige succesoplevelser, som man kan opnå inden for gymnastikken. Udover at være en stor faktor for motivation er det også en god måde at udtrykke den side af sig selv.
“Jeg elsker udfordringen i at lære noget nyt - men også at knokle for at forbedre noget, man allerede kan lidt," siger Simon.
Som efterskolelærer er der også andre ting end gymnastikken, der stimulerer Simon. Det giver ham meget at kunne se og arbejde med mennesker og de ting, der fylder i deres liv. Når hjernen drejer sig over på gymnastikken, har han lært, at han kun kan styre sin egen præstation. Derfor giver det ikke mening at bekymre sig om, hvad andre gør eller er bedre til. Samtidig er følelsen af nervøsitet for ham en del af at være dedikeret og ambitiøs – og det gør oplevelsen bedre, når han står på den anden side. Nogle af de oplevelser håber han at kunne dele ud af på DGI Verdensholdet.
“Jeg håber at kunne bidrage til et lækkert show, som vil inspirere danske børn og unge til at søge mod gymnastikken eller dykke endnu mere ned i den, fordi jeg tror på, at man har brug for gymnastikkens kvaliteter såsom fællesskab, samhørighed, udfordring og glæde,” afslutter Simon.
Fakta om Simon:
Simon Klinge Gabriels er 22 år, bor i Odense og er efterskolelærer på Flemming Efterskole. Han har været aktiv i Næsby IF og Odense Gymnastikforening. Han går nu i Svendborg Gymnastikforening.
Gymnastikkens betydning
Simon har mange succesoplevelser på gulvet, og derfor kigger han nogle gange tilbage på et tidligt og lidt mindre succesfuldt minde med et smil.
“Jeg kan tydeligt huske, da jeg deltog i min første konkurrence i tumbling. Jeg var kun 11 år gammel, og alligevel lavede jeg 3 flik-baglænder. Jeg faldt desværre og endte med at græde hele vejen hjem i bilen derefter,” fortæller Simon .
Simons brølstærke fysik er egentlig mest kommet fra at dyrke gymnastik konstant. Det er en vane for ham at træne, hvis skemaet er tomt. Plan A er altid at dyrke gymnastik. Det sætter hans krop pris på, for den er mest tilpas sammen med holdkammerater enten i træningshallen eller fritiden.
Der er utallige følelser på bordet, når Simon skal udtrykke sig på opvisningsgulvet.
“Hvis jeg for eksempel laver en sjov serie, skal man kunne se, at jeg finder den sjov at lave. Generelt har jeg mange forskellige følelser i gymnastikken og bruger dem forskelligt. Det kan være at give den gas sammen med mine venner eller at slå hovedet fra og bare træne for mig selv. Følelsen af endelig at nå et mål er også uendeligt fed, hvilket jeg altid vil jagte,” fortæller Simon.
Simon bliver tiltrukket af ting, som han ikke har prøvet før. Mens nye projekter hjælper ham med at tænke på andet end gymnastikken, gælder hans tilgang også i den arena. Han har lært, at man skal turde kaste sig ud i det ukendte for at få de fedeste oplevelser og udvikle sig. Fejl sker, men så længe fokus er på det positive, skal det nok gå. Mentaliteten har hjulpet ham med at være udadvendt, åben og se løsninger.
Den nysgerrighed vil han bringe i spil på DGI Verdensholdet, hvor han håber på at opleve nye sider af ham selv, som han endnu ikke har prøvet kræfter med.
Fakta om Simon:
Simon Kudsk Boesdal er 20 år, kommer fra Hjerm og er tømrerlærling. Han repræsenterer DGI Vestjylland og har været aktiv i Hjerm FIF Gymnastik, VGF89 og på landsholdet i power-tumbling. Han går nu i VGF89, på Holstebro REPhold, Lokale Helte og VGF Movement.
Den yngste til gymnastikfestival
For Sofie er en tur med gymnastikholdet et af de gode minder, der til tider stadig blusser op og giver smil på læben.
“Min første tur med gymnastik gik til gymnastikfestivallen i italienske Riccione. Jeg gik i 6. klasse og var med gymnastikholdet Spring Elite på tur. Jeg var klart den yngste på holdet, men følelsen af at rejse med gode og sjove mennesker kan jeg stadig huske meget klart,” fortæller Sofie.
Sofie bruger både tid i dansesalen og i fitnesscentret, når hun ikke er at finde i gymnastikhallen. Kombinationen af alle tre aktiviteter hjælper hende med at føle sig stærk og tilpas i sin krop. Derudover føler hendes krop sig hjemme, når hun er blandt gode venner - særligt højskolevennerne.
Glæden ved bevægelse er et vigtigt element i Sofies liv. Gymnastikken er blandt andet en arena, hvor hun kan udtrykke den.
“Jeg kan allerbedst lidt at udtrykke glæde og smil gennem gymnastikken. Jeg elsker også at se andre hold der smiler, for der synes jeg virkelig, at man kan se den bevægelsesglæde, som bor i så mange mennesker. Følelsen af at dyrke gymnastik gør mig også glad og motiveret for at udvikle mig endnu mere. Blandingen af det fysiske og det sociale gør, at jeg føler mig godt tilpas og fylder mig med god energi, " forklarer Sofie.
Gymnastikken har fået Sofie til at indse, at troen på sig selv og egne evner giver de bedste forudsætninger for at blive ved med at synes det er sjovt og udvikle sig. Som et afbræk fra gymnastikken får blandt andet klaverspil og læsning Sofies tanker over på andet end bevægelse. Hendes næste stykke tid kommer dog virkelig til at stå i bevægelsens tegn på DGI Verdensholdet, hvor hun håber på at udvikle sig og få en masse gode bevægelsesredskaber med hjem.
Fakta om Sofie:
Sofie er 23 år gammel og bor i Ringe. Hun repræsenterer DGI Midtjylland og har været aktiv på DGI-hold i Hammerum, Holstebro REPhold samt på forskellige spring og rytmehold i Gjellerup Sdr. Nu går hun i Svendborg Gymnastikforening.
En uforglemmelig rejse med gymnastikken
For Susan er et betydningsfuldt minde hendes opvisning i Østrig til World Gym for Life Challenge med Rejseholdet fra Bellinge Gymnasterne i 2009.
“Der stod jeg for første gang på et stort opvisningsgulv med fuldt showlys og fyldte tribuner. Vi var iført blå leoparddragter og høj knold, mens vi vrikkede og lavede tempoflik til lyden af Safri Duo’s bongotrommer. Det var det vildeste at stå på gulvet med alle mine tætteste venner, mens publikum klappede i takt til musikken. Sangen betyder stadig meget for mig den dag i dag og minder mig om, hvordan gymnastik i den grad skaber sammenhold, fællesskab og oplevelser for livet,” fortæller Susan.
Susan elsker at vågne veludhvilet og prioriterer restitution højt, da det giver hende overskud og glæde til en ny dag. Hendes krop har det klar bedst, når hun tilbringer de dage med venner og nærmeste - særligt med duften af kaffe hængende i luften.
Et frirum fyldt med glæde bliver skabt, når Susan udtrykker sig gennem gymnastikken.
“Jeg får en dejlig varm følelse i kroppen. Når det har været en rigtig god træning, kan jeg glemme helt tid og sted. Jeg hælder allermest til at udtrykke ynde og glæde gennem helt klassisk gymnastik for lige derefter at udtrykke sejhed og attitude ved at lave noget svært, der ud som det nemmeste i verden," forklarer Susan.
Susan trækker stikket fra gymnastikken gennem kreative projekter som strik og syning. Når hun til gengæld skal fokusere på gymnastikken, har hun lært vigtigheden af at dyrke den for sin egen skyld og bare nyde at bevæge sig til musikken frem for at sammenligne sig med andre. Hun håber på at få en masse inspiration til bevægelse, koreografi og holddynamik på DGI Verdensholdet, så hun kan blive endnu bedre træner i fremtiden.
Fakta om Susan:
Susan er 26 år og bor i Odense, hvor hun studerer folkesundhedsvidenskab på SDU. Hun repræsenterer DGI Fyn og har været aktiv i Bellinge Gymnasterne, Svendborg Gymnastikforening samt på Lilleholdet og Fyns REPhold. Nu er hun i Svendborg Gymnastikforening og på Ollerups Elitehold.
Barneskridt på opvisningsgulvet
En stor del af Victors barndom er blevet brugt i gymnastiksalen, da hans forældre har været meget aktive i foreningslivet. Det varmer stadig, når han tænker på dengang, at det blev hans tur til at gå på gulvet.
“Det var altid nogle store dage, når jeg som helt lille skulle lave opvisning til Randers Gymnastiske Forenings forårsopvisninger,” fortæller Victor.
Victor fungerer altid bedst med tidlige morgener, hvor der er ro og god tid at drikke en kop kaffe, spise morgenmad og gøre sig klar. Den rutine giver ham en god start på dagen. Derudover har hans krop et trygt forhold til gymnastikhaller, hvor han som spæd er båret ind i forældrenes arme.
At dyrke gymnastik for Victor er et øjeblik fyldt med energi, der både bliver skabt ved at vise sit arbejde frem og ved at gøre det i fællesskab.
“Når jeg laver gymnastik, er min krop fyldt med glæde og adrenalin. Når jeg gør det med andre, så er min krop også fyldt med den samhørighed, der ligger i at være fælles om noget, som vi alle er passioneret omkring og finder stor glæde i - netop glæden og stoltheden ved at vise, hvad man kan og har øvet sig på og gjort sig umage med," forklarer Victor.
Brætspil, film og podcast er nogle af de redskaber, der får Victors hjerne til at slappe af. På gulvet fokuserer han på at være vedholdende og nyde fællesskabet i gymnastikken, hvilket begge bidrager til at motivere ham. Han påpeger især det med at lære af andre og at stole på processen som noget, der udvikler ham og giver ham ro i maven.
Han har tilmed en del mennesker, som han gerne vil lære af i sin tid på DGI Verdensholdet.
“Jeg ved, at både livsperspektiverne fra ens holdkammerater og de mennesker, som vi møder, giver en bedre forståelse af en selv og om, hvordan man gerne vil være som menneske, holdkammerat, gymnast og instruktør," afslutter Victor.
Fakta om Victor:
Victor er 22 år, bor i Spjald og arbejder på Brejninggaard Efterskole. Han repræsenterer DGI Vestjylland og har været aktiv gymnast i Randers Gymnastiske Forening og TeamGym Aarhus. Nu er han gymnast på Silkeborg Pigerne og Drenge og Holstebro REPhold.