Det er aldrig for sent
To af gymnasterne på DGI Verdensholdet prøvede først sent kræfter med gymnastikken. I stedet havde de dyrket en anden sportsgren på eliteplan. Det har lært dem at træne målrettet, og at fællesskabet i gymnastikken skiller sig ud.
Træder hun ved siden af bare én gang, er sandsynligheden for, at hun får en elendig placering til EM i redskabsgymnastik stor. 8.000 tilskuere fylder tribunen og kigger forventningsfuldt på 15-årige Julie Høg Krogsgaard. Otte dommere sidder klar og følger hendes mindste bevægelse med løftede øjenbryn og kradsende kuglepenne.
Julie Høg Krogsgaard har dyrket redskabsgymnastik på eliteplan fra hun var 12-16 år. Hun har været på landsholdet, vundet danmarksmesterskabet og deltaget i EM. I dag har hun skiftet redskabsgymnastikken ud med DGI Verdensholdet og opvisningsgymnastikken.
“Fordi jeg er vant til at deltage i store konkurrencer, har jeg lært at styre mine nerver og præstere godt under pres. Den ro håber jeg, at jeg kan tage med mig ind på gulvet, når vi optræder med DGI Verdensholdet,” fortæller gymnast Julie Høg Krogsgaard.
Selvom ordet gymnastik indgår i navnet, er der stor forskel på redskabsgymnastik og opvisningsgymnastik. Redskabsgymnastik er kendt fra de olympiske lege og handler om at bruge forskellige redskaber såsom barre, bom, gulv og hest til at vise akrobatiske øvelser. I den rytmiske gymnastik, som gymnasterne på DGI Verdensholdet dyrker, handler det i høj grad om at bevæge sig til musik. Her har rytmisk forståelse og måden gymnasterne bevæger sig på stor betydning.
“Redskabsgymnastik er for det meste en individuel konkurrence, hvor der kun er én vinder. Det vil sige, at ens holdkammerater også er ens konkurrenter. På DGI Verdensholdet ber vi en flok venner, der skal hjælpe hinanden til at lave det bedste show,” fortæller gymnast Julie Høg Krogsgaard.
Første gang Julie Høg Krogsgaard prøvede at lave gymnastik, var da hun startede på efterskole. Her forelskede hun sig i springgymnastik og prøvede kræfter med rytmegymnastik. Hun kunne godt lide, at der ikke var nogle forventninger til hende, da hun var nybegynder, og at vennerne og det sociale liv fyldte mest. Da hun var færdig på efterskolen, vendte hun aldrig tilbage til redskabsgymnastikken, men startede bl.a. i den lokale gymnastikforening og senere på et REPhold.
“Det er lidt surrealistisk at være blevet en del af DGI Verdensholdet. Det er fedt, at det kan lade sig gøre at komme med på holdet uden at have gået til gymnastik hele livet,” fortæller gymnast Julie Høg Krogsgaard.
Fra forsvarsspiller til rytmegymnast
Hele 15-årige Sabrina Mây Elmhoffs liv havde drejet sig om fodbold. Hun trænede mange gange om ugen, spillede i en stor dansk klub og var blevet udtaget til U15-landsholdet. Hun overvejede, om hun skulle satse alt på en fremtidig karriere som professionel fodboldspiller. Da hun startede på efterskole, blev hun for første gang præsenteret for gymnastik. Hun syntes, det var sjovt, men hun var klart bedst med en bold mellem fødderne.
Fodbolden var en stor del af Sabrina Mây Elmhoffs identitet, men hun følte også et pres for at leve op til sine egne og klubbens forventninger. Det var en svær beslutning, da hun valgte at stoppe til fodbold og i stedet give gymnastikken en chance.
“Jeg er vokset op med en disciplin om at gøre mit bedste. Til fodbold kunne jeg godt føle, at jeg havde et stort ansvar, hvis vi tabte en kamp, fordi kampen bliver afgjort på point. I gymnastikken har jeg aldrig følt, at jeg skulle leve op til nogle andre end mig selv,” fortæller gymnast Sabrina Mây Elmhoff.
“Det var meget nyt for mig at bevæge mig til musik. Jeg var jo vant til at løbe efter en bold. Men jeg kunne godt lide det fællesskab, der var i gymnastikken
fortæller gymnast Sabrina Mây Elmhoff
Hun traf det endelige valg om at starte til gymnastik, da hun sammen med sin efterskole for første gang så DGI Verdensholdet lave opvisning.
“Det var virkelig en speciel oplevelse og stemning. Jeg blev helt forelsket i gymnastikken og fællesskabet - og tænkte, det vil jeg også gerne en dag,” fortæller gymnast Sabrina Mây Elmhoff.
På daværende tidspunkt virkede det som et urealistisk mål at skifte pladsen som forsvarsspiller ud med DGI Verdensholdet. Men efter endt efterskoleophold startede Sabrina Mây Elmhoff på en række forskellige gymnastikhold. Hun blev motiveret af de ældre gymnasters måde at bevæge sig på og ville gerne selv udvikle sin egen stil. Hun startede også selv som træner for flere hold. Den målrettede træning har betydet, at hun nu er gymnast på DGI Verdensholdet.
“Det handler ikke om, hvor mange år man har dyrket gymnastik, men at have det sjovt med at lave det, man elsker,” fortæller gymnast Sabrina Mây Elmhoff.
Efterskolen blev springbræt
Både Julie Høg Krogsgaard og Sabrina Mây Elmhoff blev første gang præsenteret for opvisningsgymnastikken på deres efterskole. Det motiverede dem at starte til en sportsgren, hvor omdrejningspunktet var fællesskab.
“Der er et stort sammenhold i gymnastikken, og det glæder jeg mig til at opleve i sin stærkeste form på DGI Verdensholdet,” fortæller Julie Høg Krogsgaard.