En uforudsigelig verdensturné

Coronapandemien havde nær sat en stopper for DGI’s 13. Verdenshold. Men trods en aflyst udtagelse, lukkede gymnastikhaller og en fuldstændig uforudsigelig verdensturné lykkedes det alligevel at finde 28 af Danmarks allerbedste - og muligvis mest omstillingsparate gymnaster.

Tallet 13 er kendt som et ulykkestal. I flere højhuse er der formelt set ingen 13. etage, og i nogle fly har man valgt at fjerne række 13. På mange måder er det ironisk, at netop Hold 13 har været ramt af uheld og truet på sin eksistens. 

Det startede ellers så godt, da flere end 200 talentfulde gymnaster i februar 2020 deltog i udtagelsen til DGI Verdensholdet. Men allerede kort tid efter hærgede coronapandemien, og verdensturnéen blev for første gang nogensinde udskudt.

“Selvom det var det rigtige at udsætte turen, var det alligevel enormt hårdt, fordi det for mange var en drøm, der i dét øjeblik blev knust,” fortæller Team Manager på DGI Verdensholdet Bie Andersen.

Et år senere, hvor afstand og håndsprit var blevet hverdag, blev der endnu engang holdt en udtagelse i maj 2021. Gymnast Julie Lykke Schneider var med til udtagelsen. Hun havde til det sidste været nervøs for, at det endnu engang ville blive aflyst. Det var en meget anderledes udtagelse denne gang. Gymnasterne måtte ikke røre ved hinanden, halgulvet var inddelt i forskellige zoner, og gymnasterne var sat sammen i mindre grupper med 25 i hver. Julie Lykke Schneider havde deltaget i to andre udtagelser til DGI Verdensholdet, og var positivt overrasket.

“Selvom udtagelsen manglede den intensitet, det giver, når vi er mange gymnaster på gulvet samtidig, var det en af de fedeste udtagelser, jeg har prøvet. Det var meget mere intimt, og jeg følte mig faktisk mere set,” fortæller gymnast Julie Lykke Schneider.

Udtaget gennem en kameralinse

For gymnast Mikkel Rudi blev udtagelsen til DGI Verdensholdet særligt nervepirrende. Han havde kort tid forinden været i nærkontakt med en coronasmittet og måtte derfor deltage i det meste af udtagelsen over video.

“Det var meget specielt. Jeg følte ikke, at jeg var til en udtagelse, da jeg stod der alene og stirrede i kameralinsen. Jeg var ked af ikke at opleve stemningen, men virkelig glad for at få muligheden for at være en del af udtagelsen,” fortæller gymnast Mikkel Rudi.

Efter udtagelsen fik både Mikkel og Julie at vide, at de var blandt de 28 gymnaster, som skulle være en del af DGI Verdensholdet.

“Det var en ret surrealistisk oplevelse, da jeg fandt ud af, at jeg var kommet med på holdet. Jeg har arbejdet mod det så længe, så det var som om, jeg ikke forstod det. Jeg var meget stolt - ikke kun over at komme med, men også over processen for at nå hertil,” fortæller gymnast Julie Lykke Schneider.

“Begge mine forældre har lavet gymnastik, så jeg har kendt til DGI Verdensholdet, siden jeg var spæd og set mange af deres shows. Det betyder alt for mig at være med. Det er højdepunktet i min gymnastiske karriere og oplevelsesmæssigt i min ungdom,” fortæller gymnast Mikkel Rudi.

En uplanlagt jordomrejse

I de sidste to måneder har gymnasterne knoklet for at sammensætte showet QUA, og corona fylder meget lidt i deres dagligdag, hvor de bevæger sig i deres egen boble på træningslejr på BGI Akademiet. Pandemien fylder selvfølgelig i tankerne i forhold til den kommende verdensturné.

“Man kan på ingen måde forudse, hvordan det bliver at rejse i en verden med corona. Jeg tror, at det til tider vil være vildt frustrerende, men jeg tror også, at vi alle er indstillede på, at det er sådan det bliver. Jeg tror også, at folk ude i verden vil sætte endnu mere pris på os, fordi de har manglet fællesskabet og glæden,” fortæller gymnast Julie Lykke Schneider.

Gymnasterne kender endnu ikke en præcis rejseplan for verdensturnéen, og meget kan nå at ændre sig endnu. Det er normalt, at dele af verdensturnéen bliver planlagt undervejs på turen, men i år kommer det til at ske i endnu højere grad.

Mette Holm Rod er General Manager for DGI Verdensholdet, og ansvarlig for planlægningen af verdensturnéen. 

“Jeg er blevet spurgt mange gange om, hvad vores plan B er. Til det svarer jeg altid, at vi er langt længere i alfabetet end plan B. Lige nu kigger vi på verdenskortet og ser på, hvilke lande der har flest vaccinerede. De lande tror vi åbner først, så det bliver omdrejningspunktet for verdensturnéen” fortæller, General Manager Mette Holm Rod.

Rejseplanen har allerede ændret sig mange gange i løbet af de sidste to år. For eksempel skulle holdet have været i Australien, hvor meldingen på daværende tidspunkt var, at landet ville åbne for turister i januar 2022. Der var styr på overnatning, shows og værtsfamilier, men så ændrede coronasituationen sig, og landet tog alligevel ikke imod besøg udefra.

“Vi har konkrete aftaler med samarbejdspartnere i mange forskellige lande, men aftalen træder først i kraft, når vi får at vide, at landet modtager udlændinge med vaccine, og det kan ske med ret kort varsel,” fortæller General Manager Mette Holm Rod.

I planlægningen af verdensturnéen er teamet omkring DGI Verdensholdet ofte i kontakt med både udenrigsministeriet, forskellige rejsebureauer samt ambassader for at trække på deres viden og forventninger til landenes genåbning. Det er for at danne sig et solidt fundament at træffe beslutninger på og for at sikre sig, at gymnasterne får den bedst mulige rejse.

Gymnasterne har fra starten vidst, at de ikke kommer til at kende rejseplanerne på forhånd, og at mange ting kommer til at ændre sig undervejs.

“Man skal helt sikkert være omstillingsparat for at være en del af DGI Verdensholdet i år. Bare det at man er dukket op til en udtagelse med coronarestriktioner viser, at man er omstillingsparat. Det skal man selvfølgelig altid være på sådan en tur, men især nu, fordi verden hele tiden ændrer sig på en måde, vi aldrig har oplevet før,” fortæller gymnast Julie Lykke Schneider.

“Jeg vil ønske, at jeg sad med en færdig tourplan nu. Det havde vi håbet og troet på. Jeg håber, at verden åbner sig i de kommende måneder, så vi får mulighed for at gøre det, vi er bedst til, nemlig at inspirere til et godt og sundt idrætsliv,” fortæller General Manager Mette Holm Rod.

Forfærdelige ferieminder

Mikkel Rudi har rejst meget både alene og sammen med gymnastikken.
Han har lært at sætte pris på de oplevelser, han har fået, når alting er gået galt. Af samme årsag skræmmer det ham ikke at rejse ud i en verden, hvor coronapandemien gør tingene uforudsigelige.

Det er de uforudsete oplevelser, der brænder sig fast i hukommelsen. De rejser, hvor alting går galt lærer og udvikler man sig af

Mikkel Rudi, gymnast DGI Verdensholdet

Det oplevede han blandt andet tilbage i 2019, da han var i Tanzania med sit daværende gymnastikhold. Det var meningen, at de skulle ud på en tre timers smuk vandretur til en lille landsby, hvor de skulle lave en workshop. Det var brændende varmt, og hele holdet var trætte, fordi de var ramt af madforgiftning. Men da de tre timer var gået, var de stadig langt fra fremme. Timerne blev flere og flere, og først efter ni timers traven, nåede de endelig deres mål. Det var alt for sent til at lave workshops, og som om det ikke kunne blive værre, fandt Mikkel Rudi ud af, at han havde fået orm i tarmene.

Efterskoler skal lege med DGI Verdensholdet

Pandemien har som noget nyt givet mulighed for at holdet besøger otte efterskoler, hvor gymnasterne både skal undervise i workshops og vise dele af deres show. Formålet er at sætte fokus på et aktivt fællesskab.

“Det vigtigste vi kan, er at inspirere børn og unge til at dyrke idræt i foreningslivet. Samtidig får gymnasterne på DGI Verdensholdet ilddåb som ambassadører og bliver forbillede for en masse unge mennesker,” fortæller General Manager Mette Holm Rod.

Lige nu nyder både Julie Lykke Schneider og Mikkel Rudi at dyrke gymnastik på fuld tid. De ved, at der venter dem et år fyldt med unikke oplevelser, og at corona kommer til at være en del af eventyret.

“Det er helt sikkert en kliché, men jeg håber at få en oplevelse for livet ud af turen, og jeg glæder mig til at være en del af et unikt fællesskab. En ting er oplevelserne, men det er vigtigere med de bånd, man skaber på et hold,” fortæller gymnast Mikkel Rudi.