Globetrotter for gymnaster

22 år i spidsen for DGI Verdensholdet. Bag tallet ligger hans kærlighed til gymnastikken og til jobbet, der har bragt ham verden rundt.

Klokken er 21.30. Det er lørdag 1. juli 2017 og stedet er DGI's Landsstævne i Aalborg.

DGI Verdensholdet har netop båret fanen ud efter holdets sidste show og Johannes Bjerre takker af som General Manager for DGI Verdensholdet, involveret i alle 11 hold og i spidsen for de sidste 10 verdensberejste gymnastikhold.

Dén aften vil han måske nok mærke en tåre i øjenkrogen, men han siger selv, at han har øvet sig længe på at slippe opgaven og jobbet. »Jeg står tilbage med en oplevelsesfyldt rigdom efter de

mange år med Verdensholdet. En tid der blot har været en forlængelse af det, der altid har interesseret mig. Så arbejde og fritid har altid været koblet sammen på en måde, der er svær at skille ad,« fortæller han i dette farvelinterview.

Johannes Bjerre har levet med gymnastikken i næsten alle 66 leveår. Han har således selv oplevet at være på verdensturné som gymnast på Flensted-Jensens hold og derefter arbejdet 22 år som højskolelærer i Ollerup og Nordjylland.

Dus med verden

De mange års rejseliv fylder da også både i hans minder og på væggene i hans kontor.

Et gigantisk verdenskort lokker ham hele tiden til at rejse sig og pege på lande og byer med særlige minder. Gymnasterne på samtlige 11 verdenshold fylder den modsatte væg, mens gymnastbilleder og showplakater, europakort og sydamerikakort hænger over en lang reol spækket med mapper fyldt af visitkort, 40 rejsebøger, scrapbøger og souvenirs fra hele verden.

Jeg har været i 65 lande som manager for Verdensholdet. Det er den måde, vi holder kontakten til de steder, vi skal hen, og skaber nye kontakter for at skabe den tillid, der skal til for at slutte aftale om et besøg med næste hold

Johannes Bjerre, General Manager

Vigtige ildsjæle

Som rejsende manager for DGI Verdensholdet ved Johannes Bjerre, at den personlige kontakt er alfa og omega for at skaffe såvel trænings- som opvisningssteder og workshop-aftaler, hvor de opholder sig. »Det er vigtigt at rejse ud for at skabe den personlige tillid, så de forstår, at vi i virkeligheden ønsker et samarbejde som kan fortsætte, også efter besøget,« understreger han. En af hans største oplevelser handler netop om mødet med en dedikeret ildsjæl, Pepe på 24 år fra Mexico. Han var for fire år siden elev på Gymnastikhøjskolen Ollerup som 19-årig, og fik her chancen for at opleve DGI Verdensholdet. I den forbindelse fik han den første snak med Johannes Bjerre og sagde hurtigt ja til at arrangere en uge med hold 9 i sin hjemby Guadalajara i Mexico.

Pepe faldt som andre ude i verden for den uformelle, danske ånd, glæden og det drive, der lyser ud af 28 unge gymnaster på et hold. »Med hold 11 sagde han ja til at hastearrangere ikke mindre end 18 dage for Verdensholdet i Mexico, da holdets ophold i Cuba blev aflyst. Han samlede et team omkring sig og fik det hele på plads, mens vi dækkede tabt arbejdsindtægt. Det har været fantastisk at opleve, hvordan han smed alt til side for at gøre det bedst muligt for holdet,« fortæller Johannes Bjerre.

Johannes Bjerre på besøg hos holdet i MexicoJohannes Bjerre på besøg hos holdet i Mexico

Fra opvisning til show

Alle, der har fulgt DGI Verdensholdet i de 22 år, Johannes Bjerre har været manager for holdet, ved, hvor meget scenografien, serierne og gymnasternes udtryk har påvirket den øvrige gymnastik i Danmark. »Vi har formået at give nyt liv til opvisningsgymnastikken i Danmark. Vi har også medvirket til at udvikle en bredde i gymnastikken, så unge kan få tilgodeset deres interesser på forskellige måder og niveauer frem for kun at kunne vælge mellem den traditionelle gymnastik og konkurrencegymnastikken,« forklarer han. Manageren har set den udvikling tage fart igennem årene. »I dag hedder det ikke dragter, men kostumer, det hedder ikke et gymnastik team, men et performance team, og vi ser en konstant udvikling i nye koreografier, nye håndredskaber, brug af stativer og nyudviklede springredskaber,« siger han. Det er alt sammen led i en udvikling, der har bragt Verdensholdet fra gymnastikopvisning til show med tydelige elementer af dans, tumbling, artisteri, parkour o.s.v. »Jeg hører af og til tilskuere drøfte, hvor meget gymnastik, der er tilbage i DGI Verdensholdet, og om det er blevet rent show. Der er stadig meget gymnastik, men jeg kan ikke skille det ad. Det er bare vigtigt ikke at gøre programmets stil svær at afkode, især i udlandet« understreger han.

For sjov og for sundhed

Rejselivet har fyldt både kalender og opgavebog i de seneste 22 år. Men Johannes Bjerre har også haft en vigtig mission at løse på hjemmebanen i Danmark. »Jeg har været opmærksom på, at den politiske DGI-opbakning ikke er en selvfølge, den opbakning skal vi vedvarende arbejde for. Holdet skal være aktuelt, skal inspirere gymnastikken, og selvfølgelig falde naturligt ind i organisationens

arbejde, så holdets vision passer ind i DGI's vision,« forklarer han. DGI Verdensholdets indsats ude i verden bygger på mottoet "We Move the World". »Det tilgodeser vi med et fantastisk show og mange workshops, hvor vi ønsker at inspirere flere til at være mere fysisk aktive og til at skabe mere sundhed for børnene. Det gør vi i nærkontakt med de lokale universiteter, skoler, undervisere,

forældre og beslutningstagere i det hele taget,« siger han.

Kulturtur med langtidsvirkning

Johannes Bjerre har virket som en nøgleperson i DGI Verdensholdets maskinrum.

Her har han levet og åndet for arbejdet med at sikre gymnasterne så stærke oplevelser, at de på hver deres måde brænder efter at virke i foreningsarbejde. »Nogle skal forståeligt have en pause,

nogle inspireres til en anden vej, men rigtigt mange har lyst til at bruge tid på det, de er vokset op med,« siger han. »Vi laver en fantastisk kulturtur for de unge gymnaster. De ser, hvordan folk i andre lande bor og lever, fordi de indkvarteres privat mange steder. De oplever mange seværdigheder, de træner og øver sig ustandseligt, deres hverdag er ekstremt omskiftelig, ikke alle dage er en dans på roser, det er også hårdt arbejde. Men mange dage er fyldt med liv og humør og nye udfordringer, mens de er afsted,« fortæller han.


Sydafrika var størst

Når Johannes Bjerre kigger tilbage på sine 22 år med DGI Verdensholdet, glimter minderne med utallige unikke oplevelser og spændende møder med mennesker i alle hjørner af kloden.

Jeg husker tydeligt min første rejseopgave sammen med det første hold til Sydafrika. Det blev stort for holdet og også stort for mig. Det var, da dronningen inviterede det første hold med til Sydafrika i 1996 ved et officielt besøg i landet kort efter indsættelsen af Nelson Mandela som præsident

Johannes Bjerre

  »Det var det blå stempel for Verdensholdet, og en evt. uvished om holdets fremtid i DGI var væk efter den invitation.« Nu siger Johannes Bjerre farvel til DGI Verdensholdet, der har fyldt en tredjedel af hans liv. »Det har været en udfordring for min familie, fordi min verden med holdet har altid har fyldt meget hjemme. Og det har nok ikke altid været lige spændende for mine kone, tre børn og vennerne at høre på,« erkender han og runder samtalen om sin karriére af:

»Men jeg har øvet mig i at skulle slippe det, så det tror jeg godt, jeg kan.« Til sidst udtrykker Johannes en stor tak til de dygtige medarbejdere på DGI's landskontor og til de mange frivillige, som hele vejen har ydet en kæmpe indsats.

We move the world med et fantastisk show og mange workshops, hvor vi ønsker at inspirere flere til at være mere fysisk aktive og til at skabe mere sundhed for børnene. Det gør vi i nærkontakt med de lokale universiteter, skoler, undervisere, forældre og beslutningstagere i det hele taget"

Fotos: Michael Bo Rasmussen/Baghuset