Bag kulissen: Sådan er planlægningen af 200.000 måltider til DGI Landsstævne

Trends, danske råvarer og mindre madspild er alt sammen på menuen, når Dansk Cater står for maden til DGI Landsstævne.

Det er et stort setup, når der skal laves mad til tusindvis af mennesker. Foto: Michael Bo Rasmussen

En af de helt store opgaver bag kulissen til DGI Landsstævne, er planlægningen af maden.

For i løbet af Landsstævnet serveres der 200.000 måltider til deltagerne, og det er ikke noget, man stabler på benene fra den ene dag til den anden.

Derfor begynder planlægningen allerede to år i forvejen, og med på den vogn er Jytte Petersen fra Dansk Cater. Hun er salgschef og skal for sjette gang stå med måltiderne til DGI Landsstævne. Men denne gang er der noget, der skiller sig ud fra tidligere planlægninger.

"Denne gang prøver vi at ramme nogle af de trends, man ser hjemme i køkkenerne i dag. Det betyder, at vi blandt andet prøver at servere overnight chiagrød til morgenmad og en varm ret som dhal til efterskolerne," siger Jytte Petersen

Store mængder mad kræver stor omtanke

Når det kommer til at lave mad til tusindvis af mennesker, sætter det også mange overvejelser i spil hos Jytte Petersen.

Vi har valgt nogle menuer, vi bedre kan regulere i mængder fra dag til dag

Jytte Petersen, salgschef

Maden skal være for alle, der er fokus på at skaffe danske og økologiske råvarer, og så bliver menuen sammensat, så det er nærende og sund mad, der bliver serveret. Og for at være sikker på, at maden falder i alles smag, har de allerede nu testet noget af menuen på forskellige efterskoler, så eleverne har godkendt maden.

Et andet område, som Jytte har meget fokus på, er at minimere madspild. Selvom det er svært at forudse den præcise mængde mad, der bliver spist af tusindvis af deltagere, tager hun og Dansk cater flere værktøjer i brug for at reducere madspild mest muligt.

"Vi har valgt nogle menuer, vi bedre kan regulere i mængder fra dag til dag, og så arbejder vi med, hvor store mængder mad vi tager ind på bordet ad gangen," fortæller Jytte.

Som deltager kan du også gøre en forskel for at mindske madspild. Hvis du køber din madbillet i god tid, hjælper du med at gøre planlægningen lettere, så cateringfirmaet kan forberede den rigtige mængde mad.